Miksi autoni kuluttaa öljyä?

Miksi autoni kuluttaa öljyä?

Öljyn liiallinen kuluminen ei ole koskaan hyvä asia. Yli puoli litraa tuhannelle kilometrille on huolenaihe moottorin ylläpidon kannalta. Usein öljyn kulutusta ei huomaa mittatikusta tai auton varoitusjärjestelmä ei varoita asiasta. Keskeisintä on pitää öljy paremmassa kunnossa huoltovälin aikana. Lue miksi?

Kosteus ja palokaasut on huono yhdistelmä.

Moottoriöljyn haihtuminen

Öljystandardien mukaan öljyä saa haihtua 11 – 15 % prosenttia. Haihtuvuutta mitataan mm. ASTM D5800 (NOACK) testin mukaan. Miksi nykymoottorit kuluttavat merkittävämmin öljyä, kuin standardi sallii?

Normaalissa moottoriajoneuvokäytössä voiteluöljyt voivat altistua korkeille lämpötiloille, mikä saattaa aiheuttaa kevyempien komponenttien haihtumista ja siten muuttaa öljyn viskositeettia. Tämä voi lisätä moottorin kulumista sekä polttoaineen ja öljyn kulutusta. Haihtumishäviöt lisäävät pakokaasupäästöjä, ja siksi niitä säännellään erilaisten testien avulla. NOACK testi määrittää voiteluöljyjen haihtumishäviön vertaamalla näytteen massan vähenemistä standardiöljyn massan vähenemiseen.

Liiallisesti haihtuva öljy kulkeutuu moottorin ilmajärjestelmään ja se tulee kalliiksi auton omistajalle. Haihtunut moottoriöljy kulkeutuu huohotusjärjestelmän kautta moottorin ilmajärjestelmään ja sieltä palotilaan sekä aina pakokaasun jälkikäsittelylaitteisiin. Alkaa syntyä hiilikarstaa imuventtiileihin, palotilaan ja pakokaasun jälkikäsittelylaitteisiin.

Öljyn haihtumiseen vaikuttaa käytetty perusöljy. Varsinaiseen haihtumiseen ei suoranaisesti voi vaikuttaa esimerkiksi lisäaineistuksella. Ajattele vaikkapa kahvia; Voit lisätä sokeria ja maitoa, mutta et voi muuttaa käytettyjä kahvipapuja.

Moottoriöljyn vakaus

Kaikkien merkittävien öljy-yhtiöiden moottoriöljyt pääsevät standarditesteissä vaadittuihin peruslukemiin ja jotkin niistä jopa ylittävät standardin vaatimukset.

Moottoriöljyn sisältämät lisäaineet on suunniteltu keskiverto-olosuhteissa käsittelemään ei-toivottuja asioita, kuten hapettumista, kosteutta sekä orgaanisia ja epäorgaanisia happoja, joita öljyn sekaan muodostuu. Optimi olosuhteissa ja riittävällä öljynvaihtovälillä näin voi olettaa tapahtuvan.

Moottoriöljyn rasittuessa liiaksi siitä tulee epävakaata ja haihtuminen kiihtyy.

Nämä asiat tekevät moottoriöljystä epävakaata:

  • Palokaasut
  • Kosteus
  • Polttoainekontaminaatio ohivuodon seurauksena
  • Hapettuminen
  • Ylikuumentuminen
  • Liian pitkä öljynvaihtoväli

Miten voi vähentää liiallista öljyn kulutusta?

Ajattele kaikkia edellä mainittuja asioita, jotka aiheuttavat öljyn vakauden heikkenemistä.

Mikäli voidaan vähentää polttoainekontaminaatiota, voidaan kontrolloida öljyn vakaampana pysymistä. Lyhyesti; paremmat puristuspaineet ja tehokkaampi palotapahtuma auttaa.

  • BG EPR® auttaa puristuspaineiden palauttamisessa ja öljyjärjestelmän puhdistamisesta vanhoista öljy- ja polttoainejäänteistä.
  • BG karstanpoistotuotteet BG 44K ja PD15 auttavat pääsemään optimaaliseen palotapahtumaan puhdistamalla palotilan ja polttoainesuuttimien karstan.

Kosteus ja palokaasut synnyttävät ei-toivottuja happoja moottoriöljyyn. Moottorin pitää säännöllisesti saavuttaa käyntilämpötila erityisesti Suomessa, koska lämpötila vaihtelee kastepisteen molemmin puolin.

”Huomio, hybridi ajoneuvon omistaja; käytä polttomoottoriasi säännöllisesti!”

Moottoriöljyn korkealaatuisempi lisäaineistus voi todistetusti parantaa sen suojausta kosteutta aggressiivisia happoja vastaan. BG MOA® ja BG DOC® sisältävät korkealaatuista moottoriöljy teknologiaa, jotta öljy kestää paremmin äärimmäistä rasitusta.

Kustannus tehokas ylläpito

Optimaalinen polttoaineen kulutus sekä suorituskykyinen moottori pitää auton moottorin puhtaampana ja siten se tarjoaa edullisempia kilometrejä vuosiksi eteenpäin.

Ylipitkät huoltovälit ja minimaalinen ylläpito tulee kalliiksi pitkässä juoksussa. BG Performance huolto on suunniteltu pitämään moottori uuden kaltaisena puhdistamalla ja kontrolloimalla moottorin likaantumista. Se auttaa vähentämään liiallista öljyn kulumista ja öljyn kulkeutumisen ei-toivottuja vaikutuksia.

PS. Moottoriöljyn liiallinen kuluminen voi johtua paljon ajetussa moottorissa useista eri tekijöistä – alkaen moottorin kuluminen. Anna ammattilaisen arvioida, miksi juuri sinun autosi kuluttaa öljyä.