Autohuolto äärimmäisissä käyttöolosuhteissa

Autohuolto äärimmäisissä käyttöolosuhteissa

Talven ihmemaa, lahja joka jatkaa antamistaan. Myönnetään, talvi pitää Suomessa pyörät pyörimässä. Taloja pitää eristää ja lämmittää. Ihmisten pitää pukeutua lämpimämmin ja autoja pitää huoltaa eri tavalla, jotta ne pärjäävät vaativammassa olosuhteessa. Tästä artikkelista voit lukea miksi Suomen talvi on autovalmistajien mukaan aina vaativa/äärimmäinen käyttöolosuhde ja miksi ääriolosuhteissa valmistajat suosittelevat normaalia huoltoväliä aktiivisempaa huoltoa.

Loimaan Autohuollon asiantunteva tiimi suorittaa autoosi BG Performance huollon.

1. Kondensaatio alhaisessa lämpötilassa

Talvisissa olosuhteissa moottoriöljyyn muodostuu kondensaation vuoksi kosteutta. Moottoriöljy lämpenee ja jäähtyy läpi talven.

Normaalissa, luonnossa esiintyvässä, ilmassa on aina vesihöyryä. Höyrynmäärää ilmassa kuvaa suure ilman vesihöyrypitoisuus. Mitä lämpimämpää ilma on, sitä enemmän se pystyy sitomaan vesihöyryä. Jos taas ilman lämpötila laskee, lisääntyy ilman vesihöyrypitoisuus. Kun lämpötila laskee ja ilman suhteellinen kosteus (RH) saavuttaa 100 % tason, tiivistyy vesihöyry kondensoituen vedeksi. Tätä pistettä, missä vesi alkaa kondensoitua höyrystä vedeksi, kutsutaan vesihöyryn kyllästymispisteeksi eli kastepisteeksi. Tämä näkyy tyypillisesti kovilla pakkasilla ikkunoiden pinnalla.

Moottoriöljyn seassa oleva kosteus on huono asia, koska se vauhdittaa öljyn ikääntymisprosessia. Esimerkki tästä on maitomainen vaahto öljykorkkisi alla. Moottoriöljyn seassa oleva kosteus luo olosuhteen, jossa alkaa muodostua epäedullisia happoja. Kosteus yhdistettynä palotapahtuman oheistuotteisiin alkaa lopulta heikentää voiteluöljyä.

2. Ajokäyttäytyminen kylmässä 

Lyhyet ajosuoritteet tai kaupunkiolosuhteissa ajaminen alhaisessa lämpötilassa on useimpien autonvalmistajien mukaan äärimmäinen ajo-olosuhde. Käytännössä moottori lämpenee käyntilämpötilaan ja viilenee taas, kun auto sammutetaan. Tällöin syntyy kondensaation vuoksi jälleen kosteutta. Aina emme voi valita ajosuoritetta ja kun asumme pohjoisessa Suomessa, niin on parasta sopeutua.

3. Alhaisen lämpötilan vaikutus polttoaineeseen

Lämpötila vaihtelut aiheuttavat kosteuden tiivistymistä myös polttoainejärjestelmissä. Mutta ennen kuin mennään autoosi, niin sitä syntyy myös polttoaineen jakelijan polttoaineen varastointi säiliöihin. Polttoaineisiin lisätään erilaisia lisäaineita, jotta ne säilyisivät riittävän hyväkuntoisena jalostamosta aina kuluttajan autoon saakka. Meillä Suomessa on lähtökohtaisesti hyvälaatuiset polttoaineet, mutta lämpötilavaihteluiden vuoksi kosteus on asia, josta emme koskaan pääse eroon. Sellaiset polttoaineen jakeluasemat, joissa tavara säiliössä vaihtuu tiheään, kärsii todennäköisesti kondensaatio-ongelmista vähemmän.

Bensiinin sisältämä biokomponentti (E10) eli etanoli sitoo polttoaineeseen kosteutta. Etanolin yhdessä kosteuden kanssa kiihdyttää korroosiota polttoainejärjestelmässä.

Kosteus dieselpolttoainejärjestelmässä aiheuttaa diesel polttoaineen heikentymistä ja mm. jäätymisongelmia sekä polttoainejärjestelmän likaantumista. Polttoainekontaminaatio alkaa yleensä polttoaine tankista. Sinne kerääntyy sedimenttiä ja mikrobikasvustoa. BG polttoainejärjestelmän puhdistustuotteet avustavat polttoainetankin, -pumpun puhtaana pitämisessä sekä puhdistamalla, että luomalla metallipinnoille suojaavan kalvon.

Jos haluat hoitaa erityisesti kosteuden aiheuttamia huolia, niin huoltovälin aikana  BG palveluntarjoajilta on saatavilla BG DFC Plus diesel-  ja BG Super Charge II bensiinipolttoainejärjestelmille. Niiden avulla voit kontrolloida kosteuden aiheuttamia haasteita talvikauden aikana. 

4. Lisälämmitin helpottaa alhaisissa lämpötiloissa

Kylmäkäynnistys rasittaa moottoria, koska viileä ja jäykkä voiteluöljy virtaa kehnosti. Ennen liikkeelle lähtö suoritettu lämmitys n. 15 minuuttia, tarkoittaa että autosi lähtee käyntiin ns. palmun alta. Lisälämmittimissä on muutamia asioita, jotka talvella kuitenkin aiheuttavat päänvaivaa; ne helposti imevät akun tyhjäksi kaikkein kovimmilla pakkasilla tai eivät yksinkertaisesti suostu käynnistymään.

Lisälämmitin toimii polttoaineella ja siinä on pienehkö palotila. Lämmitin karstoittuu ajan myötä, ja helpommin kuin tavallinen palotila moottorissa. Se johtuu siitä, että sitä käytetään harvemmin ja karstaa kerääntyy kumulatiivisesti, mutta puhdistavat lisäaineet eivät välttämättä käytön aikaan ole mukana polttoaineessa. Vinkki, pyydä paikallista A-Katsastus asemaa lisäämään täyteen polttoaine tankkiisi BG Polttoainejärjestelmän puhdistustuote ja käytä sen tankillisen aikana lisälämmitintäsi normaalia enemmän. Seuraavilla pakkasilla saat nauttia lisälämmittimen luotettavasta toiminnasta.

5. Talvi on ääriolosuhde autosi moottorille

Omistajan ohjekirjasi listaa asiat, jotka ajoneuvovalmistajan mukaan ovat äärimmäisiä ja vaativia käyttöolosuhteita. Tällä lyhyellä tekstillä valmistaja viittaa autonomistajan vastuuseen. Suomen talvi on aina äärimmäinen käyttöolosuhde. Alhainen lämpötila heikentää öljyvoitelua ja lisää kulumista. Mutta asiasta ei ole syytä huolestua, puhdas moottori ja oikeaoppinen ennakoiva huolto, kuten korkealaatuinen BG Performance huolto puhdistaa polttoaine- ja öljyjärjestelmän sekä auttaa öljyä taistelemaan kylmässä. 

BG Performance huollon avulla voit varmistaa, että moottorisi on puhdas ja autosi on valmis kohtaamaan talviautoilun haasteet liittyen moottoriöljyyn ja polttoaineeseen.

Moottorin puhdistus BG EPR®:llä Engine Performance Restoration® puhdistaa öljyjärjestelmän turvallisesti ja tehokkasti.

Moottoriöljy, jota on tehostettu BG MOA® tai BG DOC® Diesel Oil Conditionerilla suojaa moottorin osia ja vahvistaa kaikenmerkkisiä moottoriöljyjä jopa 15 000 km:n ajan. Ne vahvistavat moottoriöljyä ja auttavat taistelemaan polttoaine kontaminaatiota sekä kosteuden synnyttämiä happoja vastaan. 

BG Platinum® 44K® tai PD15 Diesel Fuel System Performance Restoration ovat tehokkaita polttoainejärjestelmän puhdistusaineita nykyaikaisiin suorasuihkutus polttoaineen syöttöjärjestelmiin. Ne puhdistavat koko polttoainejärjestelmän, mukaan lukien polttoainesuuttimet, imuventtiilit, polttoainesuodattimet ja palotilan. Ne auttavat palauttmaan polttoainetaloudellisuuden ja polttoaine tankkiin kerääntyneen lian neutraloimisessa.

Mistä saan BG Performance huollon?

Meillä on kattava kumppani huoltopiste verkosto ympäri Suomen. Ottamalla yhteyden lähimpään BG palveluntarjoajaan pääsee sinunkin autosi parhaimman autohuoltopalvelun pariin. Meidän huoltopistehaussa voit selailla lähimpiä BG autohuoltopalvelun tarjoajia.

BG Products, Inc.

BG Products, Inc., johtava autojen polttoaine- ja öljynhoitoaineiden, erikoiskemikaalien, rasvojen, työkalujen ja laitteiden valmistaja ja toimittaja, on ISO 9001, 14001, 17025 ja 45001 sertifioitu.

ISO-sertifioituna yrityksenä BG Products, Inc. on velvollinen antamaan läpinäkyviä ja asianmukaisia tietoja.  Kaikki tuotteet on testattu ja niiden on todistettu tarjoavan lisäarvoa ajoneuvojen omistajille.