A-Katsastus: BG Karstanpoisto palveluna asemilla 2023

A-Katsastus: BG Karstanpoisto palveluna asemilla 2023

A-Katsastus on Suomalainen katsastusketju, joka on noin 200 palvelupisteellään autoalan laajimmalle levinnyt palveluntarjoaja. A-Katsastus on BG Suomelle tärkeä kumppani ja BG Karstanpoisto palvelu on saatavana vain A-Katsastuksen operoimilla asemilla. Haastattelimme Tarmo Kainulaista A-Katsastukselta.

BG Karstanpoisto on yksinkertaisen nopea ja tehokas keino puhdistaa karstaa.

Mikä sinun rooli on A-Katsastuksella?

Myyntipäällikkö, vastuita ovat suurasiakasmyynti, autotarvikkeet ja siihen liittyvä organisointi, valmennukset ja koulutukset, sekä lisäksi katsastukset.

Milloin aloititte BG tuotteiden kanssa ja miksi? 

Aloitimme vuonna 2016, kun halusimme saada valikoimaamme toimivan moottorinpuhdistustuotteen, jota voimme hyvällä mielellä suositella asiakkaillemme. Nyt kokemusta on kertynyt jo seitsemän vuoden ja noin 90 000 tuhannen karstanpoistokäsittelyn verran ja positiivisen asiakaspalautteen ja oman käyttökokemuksen kautta voin sanoa, että päätös ottaa BG tuotteet valikoimaamme oli taatusti erinomainen ratkaisu.

Millaisia kokemuksia teillä on BG tuotteiden käytöstä?

Erittäin paljon positiivista palautetta asiakkailta ja positiivisia huomioita asiakkaiden kalustossa katsastuksen yhteydessä (karstanpoistotuotteet). Tyypillinen palaute, on että kulutus laski, auto on parempi ajaa ja reagoi kaasuun herkemmin, käynti tasoittui, oire tai nykiminen hävisi käytön jälkeen. Myös autoliikkeiltä on tullut positiivista palautetta desinfiointipalvelun osalta. Kiva myydä raikkaalta tuoksuva auto asiakkaalle.

Jatkuvasti tulee tapauksia päästömittausten osalta, että hylätyn päästötestin jälkeen asiakkaalle kaadetaan karstanpoistoaine tankkiin ja tankillisen ajon jälkeen päästöt menevätkin vaivatta läpi testistä.

Tarmo Kainulainen A-Katsastus

Onko päästöt osa ajoneuvoturvallisuutta? Katsastustoiminnassahan ollaan valvomassa ajoneuvon tieliikennekelpoisuutta?

Päästöt on osa turvallisuutta, kaikkihan me hengitämme samaa ilmaa ja pitkällä aikavälillä altistuminen ilman epäpuhtauksille tuottaa selkeästi riskin sairastua. Paljon on tutkimatta vielä tämänkin osalta. Ajoneuvo kaluston uusiutumisen kautta ollaan menossa parempaan suuntaan, mutta paljon on tehtävissä myös käytössä olevan vanhemman kaluston osalta, mm. säännöllisten huoltojen ja moottorin puhdistamisen kautta. Toim. huom. valitettavasti ajoneuvokalusto uusiutuu Suomessa hitaasti.

Miksi uudehkoista bensiinimoottoreista ei enää mitata päästöjä pakoputkesta? Tarkoittaako se, että ne eivät enää päästä haitallisia kaasuja ilmakehään?

Ei tarkoita, aina kun polttoainetta poltetaan syntyy päästöjä. Uudemmissa autoissa päästöt ovat toki pienemmät paikallaan mitattaessa ja valvova viranomainen on päättänyt, että alle 10v ikäisillä bensiinikäyttöisillä autoilla riittävä valvonnan taso saavutetaan OBD mittauksella. Toim. huom. kuormituksen avulla tehdyissä päästömittauksissa myös uudet bensiinimoottorit tuottavat mitattavia päästöjä.

Diesel autoihin ollaan muuttamassa lakia niiden pakokaasun jälkikäsittelylaitteiden manipuloinnin vuoksi. Onko sinulla arviota siitä, miten se tulee vaikuttamaan dieselmoottoreiden katsastustoimintaan?

Paljon on kiinni siitä millaisia valvonnan välineitä saamme katsastusalalla käyttöön. Tiedämme kuitenkin sen, että liikenteessä on huomattava määrä päästömanipuloituja ajoneuvoja joiden käyttö, mm. heikentää ilman laatua ja muodostaa turhia riskejä mm. autokaupan yhteydessä. Ilmiö on erittäin valitettava ja erityisesti yksityisten välisessä autokaupassa voi tulla kalliiiksi auton ostajalle.

Kuinka tärkeänä pidät tällaisia palveluita osana katsastustoimintaa? Pitkä matka ollaan tultu siitä, kun A-Katsastus oli valtion omistama viranomainen, jolloin tehtiin vaan katsastuksen osuus? Voisiko sanoa, että katsastustoiminta on menossa palvelevaan suuntaan?

Lisäpalvelut ovat erittäin merkittävä osa katsastustoimintaa. A-Katsastus onkin ollut edelläkävijä lisäpalveluiden tarjoamisessa. Mielestäni olemme edelleen matkalla kohti kattavampaa ja parempaa palvelutarjontaa ja suurin osa alan toimijoista onkin huomannut tämän ja koittaa tehdä omalta osaltaan vastaavaa suunnan muutosta.

Miksi A-Katsastus suosittelee BG karstanpoistoa tehtäväksi kerran vuodessa tai 30 000 km välein?

Olemme huomanneet, että valmistajan suosittelemat määräajat karstanpoistopalvelun osalta ovat hyvin harkitut ja mitoitetut asiakkaan tarpeiden mukaan. Olen käyttänyt karstanpoistoainetta omassa käyttöautossani uudesta saakka. Tällä hetkellä autollani on ajettu 300tkm. Ajan vuodessa vähintään 50tkm ja olen noudattanut tuota 30tkm käyttösuositusta. Oma käyttökokemus puoltaa vahvasti ko. suositusta käyttöväliksi. Ehkä jatkossa käytän kuitenkin karstan poistoainetta hieman lyhyemmällä 25tkm välillä, koska olen huomannut kulutusseurannassa kulutuksen kasvamista juuri tuon 20-25tkm ajon jälkeen. Toim. huom. Tässä kohdin myöskin moottorin öljyjärjestelmän puhtaus ja voiteluaineen kunto alkaa vaikuttaa kulutukseen.

Miten katsastajat ovat omaksuneet palvelumallin ja ovatko he kokeneet onnistumisia BG tuotteiden kanssa?

Iso osa katsastajista on omaksunut palvelumallin kiitettävällä tavalla. Kuitenkin kaikki ihmiset, myös katsastajat ovat erilaisia ja BG tuotteista kertomisessa on edelleen eroa katsastajien välillä. Teemme kuitenkin paljon työtä sen eteen, että jokainen asiakas saisi tärkeän ja arvokkaan tiedon karstanpoistoaineiden käytön tuomasta lisäarvosta kohdalle sattuvasta katsastajasta riippumatta. Tässä työssä meillä on käytössä paljon eri kanavia ja keinoja kuten katsastajien valmennukset ja koulutukset ja asiakkaan tiedottaminen ja tavoittaminen eri kanavien kautta asian osalta.

Mikä on ollut vastaanotto kuluttajien puolelta? Onko BG tuotteista koettu hyötyä?

Saamme asiakkailtamme jatkuvasti positiivista palautetta ja erilaisia kertomuksia asiakkailta karstanpoistopalvelun kautta saaduista hyödyistä. Meillä on huomattavan paljon asiakkaita, jotka haluavat karstanpoistopalvelun säännöllisesti joka vuosi katsastuksen yhteydessä, koska ovat huomanneet karstanpoistopalvelun mukanaan tuomat hyödyt ajoneuvonsa toiminnassa. Näinhän se vain on kiistattomasti, että puhtaalla moottorilla ajaminen ja ennakointi moottorin puhtaana pidossa on taloudellisempaa ja riskittömämpää. On erittäin mukavaa tarjota asiakkaalle palvelua, jonka tuoma lisäarvo ylittää monin verroin sen hankintahinnan. Voimmekin olla ylpeitä siitä, että ne A-Katsastuksen asiakkaat, jotka valitsevat BG Karstanpoistopalvelun, ajavat keskimäärin paljon vähemmän päästöjä tuottavilla ajoneuvoilla ja kuluttavat vähemmän luonnonvaroja.

Onnittelut, 100 vuotta autokatsastusta Suomessa ja A-Katsastus on alan vanhin Suomessa toimiva katsastusyritys. Te taidatte olla myöskin Suomen laajin autoalan palveluorganisaatio? Asemia taitaa olla lähes kaksisataa? Teidäthän tavoittaa ruuhka Suomen ulkopuolellakin?

Kiitoksia, meidät tavoittaa tosiaan erittäin kattavasti läpi Suomen Hangosta Ivaloon. Laajan palveluverkostomme lisäksi haluamme myös toki tarjota alan laadukkaimmat ja kattavimmat palvelut asiakkaillemme.

Karstanpoistopalvelun voit varata A-Katsastuksen nettisivuilta . Huomaa, että voit saada BG Karstanpoistopalvelun, koska tahansa vain menemällä A-Katsastus asemalle aukioloaikana.