Ensimmäiset västäräkit on jo nähty ja sehän tarkoittaa, että kesään on enää vähäsen aikaa. Nyt on oikea aika auton keväthuollolle; talvesta ovat selvinneet sekä auto että kuski. Toistuvat kylmäkäynnistykset, pakkanen ja teiden suolaus ovat laittaneet auton koville. Jos autoa ei huolleta säännöllisesti ja tehdä perusteellista huoltoa talven jälkeen voivat seuraukset olla ikävät. Säännöllisesti tehdyillä huolloilla auto pysyy kunnossa sekä voidaan välttää isot ja kalliit korjaukset. 

Kesällä ajomatka ovat helposti pitkiä. Puhdas ja hyvin huollettu auto on turvallisempi ajaa, viihtyisämpi matkustaa ja se kuluttaa vähemmän polttoainetta.

Tässä seitsemän vinkkiä keväthuoltoon, joista osan voit tehdä itse.

1) Puhdista autosi huolellisesti

Pese autosi huolellisesti ulkoa, jotta maalipintaan tarttuneet maantiesuolan jäännökset ja piki saadaan irtoamaan. Muista pestä myös auton alusta. Kuivaa ja vahaa pinta pesun jälkeen. Tarkista samalla maalipinnan kunto. Mikäli maalipinnassa on kiveniskujen aiheuttamia vaurioita, kannattaa mahdollinen irtoruoste poistaa ja paikata kohta paikkamaalilla. Imuroi ja pese auto sisältä. Muista pestä tuulilasi ja muut ikkunat myös sisäpuolelta, koska pölyinen tuulilasi haittaa näkyvyyttä etenekin aurinkoisella ilmalla.

2) Tarkista tuulilasinpyyhkijöiden kunto

Näkyvyys on tärkeää kesälläkin. Suomen kesässä rankka vesisade saattaa yllättää kesken ajomatkan ja kuluneet sulat on hyvä vaihtaa uusiin. Tuulilasiin liiskaantuu kesäajossa jos jonkinlaista hyönteistä, joten muista täyttää pissapojan säiliö aina tarvittaessa.

3) Tarkista jarrujen kunto

Jarrunesteet täytyy vaihtaa vähintään joka toinen vuosi, jotta jarrut toimivat tehokkaasti ja ajaminen on turvallista. Jarrunesteen kiehumispiste laskee vesipitoisuuden noustessa ja tämän myötä pahimmassa tapauksessa jarrut saattavat hävitä voimakkaassa jarrutuksessa.

Renkaanvaihdon yhteydessä on hyvä katsoa myös jarrupalojen ja -levyjen kunto. Kuluneet jarrupalat eivät pelkästään vaikuta jarruttamiseen vaan voivat myös vaurioittaa jarrujärjestelmän muita komponentteja.

>> BG Jarruhuolto

4) Tarkista renkaiden kulutuspinta ja rengaspaineet - myös vararenkaasta

Hyväkuntoisilla renkailla ajaminen on turvallisempaa ja mukavampaa. Renkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä tarkastaa, että renkaissa on riittävä urasyvyys; kesärenkaissa 1,6 milliä ja talvirenkaissa 3 milliä. Nämä on määritelty laissa ja urasyvyyksillä on vaikutusta renkaiden pitoon. Vaihdon yhteydessä on hyvä myös tarkastella silmämääräisesti, onko renkaissa mahdollisia kudosvaurioita ja ovatko ne kuluneet epätasaisesti. Jos näin on, kannattaa ohjauskulmat tarkastuttaa ja säädättää.

Talvirenkaiden kunto kannattaa tarkistaa vaihdon yhteydessä. Jos on tarvetta hankkia uudet renkaat, saa niitä keväisin usein hieman edullisemmin.

5) Tarkista auton ilmastointijärjestelmän toimivuus

Ilmastointijärjestelmän toimivuus on hyvä tarkistaa ennen kuumia kesäpäiviä ja tarvittaessa huollattaa, jotta vältytään tukalan kuumilta ajopäiviltä. Myös raitisilmasuodatin kannattaa vaihtaa säännöllisesti.

Talvella ilmastointijärjestelmää ei käytetä niin paljon ja silloin järjestelmän kylmä aine ei kierrä, joka aiheuttaa tiivisteiden kovettumista. Tämä voi aiheuttaa järjestelmään vuodon, joka johtaa ilmastoinnin tehottomuuteen. Ilmastointijärjestelmä kannattaa samalla desinfioida, koska tiepöly ja muut bakteerit kerääntyvät kanaviin ja sisäkennoon, josta seuraa tunkkainen haju.

>> BG Ilmastointijärjestelmän huolto

6) Tarkista valot

Valojen toimivuuden voi tarkistaa omatoimisesti ja ohjeet polttimoiden vaihtamiseen löytyvät auton ohjekirjasta. Aina ajopolttimoita uusiessa kannattaa vaihtaa samalla kertaa molemmat. 

Ajovalojen umpiot on syytä huollattaa, jos ne ovat kuluneet ja naarmuuntuneet.

>> BG Ajovalojen kunnostushuolto

7) Tarkista moottorin kunto

Jäähdytysnesteen määrä tulee tarkistaa talven jälkeen, jotta moottorin lämpötila ei pääse nousemaan liian kuumaksi kesän helteillä. Jos nesteen määrässä on vajautta, on syytä tarkistaa mahdolliset vuotokohdat järjestelmässä, jotta välttää yllättävän ajomatkan katkeamisen.

Myös moottorin öljymäärä on hyvä tarkastaa keväthuollon yhteydessä. Moottorin öljyt on syytä vaihtaa vähintään kerran vuodessa, jotta moottoriöljyn ominaisuudet pysyvät hyvinä ja se suojaa kunnolla moottoria. Moottoritilakin on hyvä puhdistaa ajoittain. Sen pesu kannattaa jättää ammattilaisen huoleksi, mikäli ei ole täysin varma varovaisuutta vaativista kohdista ja laitteista.

>> BG Performance huolto

>> BG Jäähdytysjärjestelmän huolto

Oikein mukavia ajokilometrejä!

BG huoltopisteet

Ajankohtaista