Joka vuosi talvi pääsee yllättämän autoilijat tavalla tai toisella - älä anna sen yllättää sinua. Tässä sinulle seitsemän vinkkiä turvalliseen talviautoiluun. Osan näistä voit tarkastaa itse, mutta viemällä auton syys/talvihuoltoon varmistat sen turvallisuuden vuoden pimeimpänä vuodenaikana. 

Muokkaa myös ajotapojasi kelin ja tien kunnon mukaan.  

1) Tarkista akku

Kukaan ei halua jäädä pakkasessa tien varteen ja huomata, että akku on tyhjä. Voit testauttaa akun kunnon helposti autokorjaamoissa. Hyväkuntoisissa akuissa vastajännite napojen välillä on 12,4–12,7 volttia.

Jos akun vastajännitelukema on 12,0–12,3 voi akun ladata yksinkertaisesti ajamalla autolla 30 kilometriä välttäen turhaa sähkölaitteiden käyttöä eli lämmitys ja ilmastointi on pois päältä - unohtamatta radiota... Jos lukema on alle 12 volttia, akku on vaihdettava tai ladattava uudelleen.

Autolla kannattaa ajaa kovilla pakkasilla esimerkiksi kerran viikossa vähän pidempi matka, jotta akku latautuu kunnolla.


2) Tarkista rengaspaineet
Ilman lämpötilan lasku näkyy myös rengaspaineissa. Renkaan ilmanpaine voi laskea 0,1 baaria 10 asteen pudotuksesta ilman lämpötilassa. Tarkasta renkaiden paine kylmänä, jotta lukema on mahdollisimman tarkka. Autosi rengaspainelukemat löytyvät kuljettajan oven sisäkarmista. Jos tarraa ei ole, löydät tiedot auton ohjekirjasta.


3) Vaihda tuulilasin pesuneste talvinesteeseen
Näkyvyys on entistä tärkeämpää pimeän lisääntyessä. Tuulilasin pesunesteen on kestettävä pakkasta ja puhdistettava tuulilasi kylmälläkin kelillä. Nyt on aika vaihtaa pesuneste pakkasen kestävään nesteeseen.

4) Ilmastointi kuntoon

Auton ilmastoinnin on toimittava kelissä kuin kelissä. Sen lisäksi, että ajoneuvon sisätiloissa on lämmin ja ilmastointi sekä istuimen ja ratin lämmittimet toimivat, ilmastointijärjestelmä sulattaa kylmällä myös tuulilasin ja lisää luonnollisesti turvallisuutta.

Varaa aika: BG Ilmastointijärjestelmän huolto

5) Tarkista renkaiden kunto

Renkaiden kunto on helppo tarkastaa itse. Katso, että nastarenkaissa on nastat tallella ja tarkista, että renkaissa on tarpeeksi kulutuspintaa. Talvirenkaiden riittävän urasyvyyden saat helposti tarkastettua kahden euron kolikolla. Laita kolikko renkaan uraan ja kulutuspinta on riittävä, jos kolikon eri väristä reunaa ei näy. 

6) Tarkista jarrut
Kuluneet jarrupalat ovat vaaralliset kaikkina vuodenaikoina - mutta erityisesti talvella. Jäisillä ja liukkailla teillä jarrujen on toimittava moitteettomasti. Kuluneet jarrupalat eivät pelkästään vaikuta jarruttamiseen vaan voivat myös vaurioittaa jarrujärjestelmän eri komponentteja.

Varaa  aika: BG Jarruhuolto


7) Tarkista valot
Valoisa aika lyhenee nyt useita minuutteja päivässä ja ajat todennäköisesti enemmän pimeän aikaan. Toimivatko autosi ajovalot? Entä vilkut? Sinun ja muiden liikenteessä liikkuvien kannalta on elintärkeää, että valot toimivat moitteettomasti. Näe ja tule nähdyksi!

Varaa aika: BG Ajovalojen kunnostushuolto

Muista hankkia autoon hyvä lumiharja, jääskrapa, lukkosulaa sekä lumilapio. Erityisesti talviliikenteessä maltti on valttia! 

Varaa aika huoltoon

BG huoltopisteet

Ajankohtaista